Nieuws over Sonja

Nieuws uit 2004, 2003 en 2002
2 januari 2006
Sonja heeft het jaar 2005 met succes afgesloten en maakt in 2006 meteen ook een mooie start.

Afgelopen week heeft Sonja bij de Nederlandse Rolstoeltennis Kampioenschappen in Almere het dubbelspel gewonnen. Ze speelde met heel veel plezier samen met Maaike Smit en liet zien dat ze het tennis nog niet is verleerd. In de beslissende partij versloegen zij Korie Homan en jeugdig talent Anniek van Koot met 0-6, 6-2, 7-5 en werden zo Nederlands kampioen.

Vanaf 1 januari heeft Sonja een baan als dyslexiebehandelaar, om te beginnen voor 13 uur per week. Sonja heeft tijdens haar studie al ervaring opgedaan met het behandelen van dyslexie en ze heeft er veel zin in. Naast de behandelingen voert ze ook gesprekken met de ouders en er zijn mogelijkheden om haar activiteiten uit te breiden o.a. op het gebied van niet-verbale leerstoornissen.

We wensen iedereen een heel gelukkig, voorspoedig en gezond 2006.
8 december 2005
Het gaat met het solliciteren van Sonja nog niet echt naar wens, al is het feit dat ze afgelopen week haar eerste sollicitatiegesprek had wel hoopgevend.
Met Sonja's bekendheid zit het wat dat betreft wel een stuk beter. Het Eindhovense magazine "Soeps" zet haar op de 36e plaats van bekende Eindhovenaren, vóór mensen als oud-burgemeester Rein Welschen, oud minister van Verkeer en Waterstaat en huidige commissaris van de koningin van Noord-Brabant Hanja Maij-Weggen en tennisser Paul Haarhuis (!) Daaruit blijkt ook meteen dat je de rangorde niet ál te serieus moet nemen, maar met hun cijfer 9 voor haar looks zijn we het natuurlijk helemaal eens.
In de uitgave van damesblad "Flair" van deze week (no. 49) staat een glamourfoto van Sonja onder de titel "Rolmodellen" die dat nog eens onderstreept en de moeite waard is om te bekijken. Je zult er versteld van staan hoe iemand er anders uit kan zien. Laat in haar gastenboek op www.sonjapeters.nl maar weten wat je ervan vindt!
10 september 2005
Door een blessure is Sonja al na de eerste ronde uitgeschakeld bij de US Open Masters in New York. Dit toernooi voor de beste acht spelers en speelsters van de wereld wordt tegelijkertijd gespeeld met het US Open Grand Slam tournooi. Tijdens een vriendchappelijk stoeipartijtje blesseerde Sonja daags voor haar eerste partij haar rechterduim zodanig dat even gevreesd werd dat hij gebroken was. Dat bleek in het ziekenhuis gelukkig niet het geval, maar daar deed het niet minder pijn om! Sonja wilde beslist toch spelen en daarom werd de duim ingetaped. Forehand en service ging nog wel, maar het rijden en slaan van backhands ging slecht. Ook kreeg Sonja vóór de wedstrijd een pijnstillende injectie, maar die werkte niet meteen en zo verloor Sonja de eerste set tegen de Amerikaanse Kaitleen Verfuerth met 0-6. Twee extra pijnstillende injecties in de duim hielpen goed tegen de pijn, maar nu had Sonja geen enkel gevoel meer in het racket en ze voelde niet eens of ze de hoepel van haar wiel vasthad. Dat werkte dus ook niet en de tweede set ging ook met 0-6 verloren. Jammer!!!
We hopen op een voorspoedig herstel en wie weet kan Sonja zich in November revancheren tijdens de Wheelchair Tennis Masters in Amersfoort.
25 augustus 2005
Sonja heeft haar studie neuropsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam afgerond met een buitengewoon fraaie 8½ voor haar scriptie. Op 26 augustus krijgt ze haar bul uitgereikt en kan ze zich drs. Peters noemen, of Master of Science.
Na haar zilveren medaille in Athene heeft Sonja nu opnieuw een belangrijk doel met succes bereikt. Van harte gefeliciteerd Sonja!!! En nu maar hopen dat ze snel een leuke baan kan vinden. Ook al heeft ze al een aantal afwijzingen op sollicitaties gekregen (gebrek aan ervaring…….), met haar kwaliteiten moet het toch vast gaan lukken.
10 augustus 2005
Het British Open Super Series toernooi eindigde voor Sonja in het enkelspel in de kwartfinales. Tegen de als vierde de geplaatste Florence Gravellier speelde Sonja een heel goede wedstrijd van drie sets: 6-3, 4-6, 4-6. “Het is alweer lang geleden dat ik op deze manier op mijn oude niveau speelde” aldus Sonja. “Achteraf bekeken heb ik in de derde set kansen laten liggen en speelde ik teveel op de forehand van Florence, maar ik ben toch heel tevreden.” In het dubbelspel speelde Sonja samen met Korie Homan. In de halve finale verloren ze van Esther Vergeer die voor de gelegenheid met Sharon Walraven speelde: “In de eerste set werkte onze vertragende tactiek niet”, analyseert Sonja. “Toen we in de tweede set gingen doorslaan ging het een stuk beter, maar niet goed genoeg: 1-6, 4-6.”
27 juli 2005
De afgelopen twee weken heeft Sonja wisselende resultaten behaald op zowel de Dutch Open in Rotterdam alswel de Belgian Open in Jambes, dichtbij Namen. Allebei de toernooien zijn op gravelbanen en dat is bepaald niet Sonja's favoriete ondergrond.

In Rotterdam strandde Sonja in het enkelspel in de kwartfinale tegen de Belgische Brigitte Amerijckx: 4-6, 6-1, 4-6. In het dubbelspel met haar "vaste" partner Korie Homan ging het beter. Ze bereikten de finale maar kwamen daarin met 0-6, 1-6 duidelijk tekort tegen de Paralympisch gouden combinatie van Esther Vergeer en Maaike Smit.

De Belgian Open had een flink déjà vu gehalte. Jammer genoeg verloor Sonja opnieuw in de kwartfinale, ditmaal van Esther Vergeer. Het was voor het publiek wel een prima demonstratie van het huidige damestennis met fraaie rallies en noeiharde slagen, maar het was wel Esther die de meeste punten scoorde: 2-6, 2-6. De finale van het dubbelspel was een herhaling van Rotterdam waarin Korie en Sonja opnieuw ruim verloren van Esther en Maaike: 1-6, 1-6.
12 juli 2005
De French Open duurde voor Sonja maar betrekkelijk kort. In de kwartfinale van het enkelspel moest Sonja het opnemen tegen Maaike Smit en dat verloor ze -zij het krap- met 3-6, 5-7. Daarmee was het toernooi voor haar voorbij omdat haar vaste dubbelpartner Korie Homan niet in Parijs was. De komende week speelt Sonja weer in eigen land tijdens de Dutch Open die in Rotterdam worden gehouden op de gravelbanen van tennisclub Victoria, Kralingseweg 226. Sonja vindt het leuk als jullie haar komen aanmoedigen. Details over het toernooi zijn te vinden op www.DutchOpen. net en over speeltijden kun je ook bellen naar 040-2816419.
2 juli 2005
Nederlandse vrouwen WTC team
Samen met het Nederlandse damesteam heeft Sonja de Invacare World Team Cup gewonnen. Dit wereldkampioenschap voor landenteams werd in Groningen gehouden met meer dan 300 deelnemers uit 32 landen en is te vergelijken met de Davis Cup en Fed Cup.
Hoewel de Nederlandse dames veruit favoriet waren, moet je het toch wel waarmaken! Vanwege de no. 1 plaatsing hoefde de eerste ronde niet gespeeld te worden. Vervolgens werd gewonnen van Belgie en Zwitserland. Sonja kwam in het dubbelspel tegen Zwitserland samen met Korie Homan in actie. Op matchpoint voor Nederland maakte Sonja het meest spectaculaire punt door op een scherpe crossbal vol in het hek te rijden, maar er toch nog in te slagen om de bal nog over het net terug te leggen en zo de wedstrijd te beslissen.
Esther Vergeer en Jiske Griffioen versloegen het opkomende Korea in de finale met overtuigende cijfers: 6-1, 6-0 en 6-1, 6-2. Een fraai succes voor het Nederlandse damesteam dat verder bestond uit coaches Aad Zwaan en Erik Martijn Ruitenberg, teammanager Ton Rietveld en fysiotherapeut Steven Bannink.
20 juni 2005
Vorige week heeft Sonja de Brabant Open in Valkenswaard gespeeld. Sonja heeft een speciale band met dit nationale toernooi. o.a. omdat Valkenswaard de geboorteplaats is van haar vader en de woonplaats van haar oma die altijd kwam kijken, maar onlangs op 100-jarige leeftijd is overleden.
Voor Sonja was het dit jaar de eerste kennismaking met gravel en pas haar tweede toernooi. Dat was te merken ook, want wat had ze in haar eerste single partij ontzettend veel moeite met de traagheid van de baan, de harde wind en het gebrek aan wedstrijdritme. Ze verloor met 2-6, 6-7. De dubbel samen met junior Anniek van Koot ging al een stuk beter en samen wonnen ze het toernooi.

Deze week heeft Sonja de Amsterdam Open gespeeld, een internationaal CS2 toernooi, eveneens op gravel. Vanwege de komende World Team Cup in Groningen was er een sterk deelnemersveld, maar Sonja was nu goed op dreef. Ze bracht het in het enkelspel tot de halve finale, waarin ze van Esther Vergeer verloor in een goed gespeelde en ook leuke wedstrijd: 1-6, 3-6. In het dubbelspel met haar "vaste" partner Korie Homan bereikte ze de finale waarin ze het op moesten nemen tegen Esther Vergeer en Jiske Griffioen, de huidige no.'s 1 en 2 van de wereld. Ze verloren met 2-6, 1-6.

Komende week wordt in Groningen de Invacare World Team Cup gehouden. Dat is het wereldkamipoenschap voor landenteams en te vergelijken met de Davis Cup en Fed Cup. Sonja maakt deel uit van het damesteam samen met Esther Vergeer, Jiske Griffioen en Korie Homan. De druk ligt volledig bij hen, want ze zijn zonder meer favoriet voor de titel, maar je zult het toch eerst waar moeten maken!
Ook dit toernooi wordt op gravel gespeeld, dus wat dat betreft heeft Sonja enkele nuttige toernooien als voorbereiding afgerond en is ze er klaar voor.
Als jullie haar willen komen aanmoedigen kunnen jullie terecht op de banen van GLTV Cream Crackers aan de Lan Corpus den Hoorn, 9728 JR in Groningen.
Resultaten en waarschijnlijk ook speelschema's zijn te vinden op www.itfwheelchairtennis.com

Inmiddels heeft Sonja haar scriptie afgerond en ingeleverd. Als dat wordt goedgekeurd -en daar ziet het wel naar uit- zal ze op 26 augustus haar bul in ontvangst kunnen nemen!!!! Weer een belangrijke mijlpaal in haar rijkgevulde leven.
5 mei 2005
Beste fans,

Sonja werkt hard aan haar scriptie, maar heeft daarnaast ook nog voldoende andere activiteiten.
Vrijdag 29 april is ze met drie andere Nederlanders naar Milaan gevlogen om daar in de buurt op een ITF jeugdtoernooi een demonstratie rolstoeltennis te geven op zaterdag. 's Avonds werden ze op een heus kasteel door een echte Italiaanse prins ontvangen en konden daar genieten van een uitvoering van de Vier Jaargetijden van Vivaldi en een banket.
Woensdag 5 mei wordt ook een drukke dag. Om 9.00 uur zal ze het startschot lossen voor de rolstoelmeerdaagse in Deurne, waarna ze met spoed vertrekt naar Den Bosch. Daar wordt herdacht dat Nederland 60 jaar geleden bevrijd is. In aanwezigheid van Prins Willem Alexander zal premier Balkenende het bevrijdingsvuur ontsteken. Het vuur zal door topturner Youri van Gelder ("Lord of the rings") en Sonja in de laatste etappe worden begeleid en door Youri worden aangeboden. Dit zal om 12.30 uur rechtsreeks op Nederland 2 worden uitgezonden.

Inmiddels heeft Sonja haar vier jaar oude Peugeot 206 ingeruild tegen een Peugeot 206 cabriolet, wat helemaal bij haar sportieve uitstraling past. Ze is er apetrots op en van haar mag de zon elke dag schijnen!
27 april 2005
Sonja werkt al het hele jaar intensief aan haar afstudeerscriptie. Dat gaat naar tevredenheid maar is toch een hele kluif. Om niet helemaal het contact met het tennis te verliezen heeft ze meegedaan aan de Wildenhorst Open, een nationaal toernooi in Badhoevedorp en haar eerste sinds de Wheelchair Tennis Masters in november vorig jaar. Dat was toch wel even wennen. Niet in de laatste plaats omdat ze een paar hele drukke dagen achter de rug had.
Op donderdag en vrijdag was Sonja op uitnodiging van de Cruyff Academy in Barcelona om op een workshop een voordracht te geven over haar activiteiten als ambassadeur van het ITF Silver Fund wat door de Cruyff Foundation mede wordt ondersteund. Het was ook haar eerste ervaring met het presenteren met powerpoint, maar dat ging haar voortreffelijk af. Maar een beetje spannend was het wel met toehoorders als Johan Cruijff en voormalige toptennisser Sergi Bruguera.Tussendoor werd er bij Johan Cruijff thuis koffie gedronken en 's avonds gaf Sonja nog een clinic. De terugvlucht op vrijdagavond had zo'n twee uur vertraging, zodat Sonja naar huis sms'te "heb medelijden, nu weet ik weer waarom ik vliegen niks mis". Want uiteindelijk was Sonja pas rond een uur 's nachts thuis terwijl ze de volgende ochtend om negen uur alweer haar eerste wedstrijd moest spelen. Die won ze toch nog met gemak, maar 's middags bij haar tweede wedstrijd was het helemaal over. Haar tegenstandster (en dubbelpartner) Korie Homan speelde foutloos en Sonja miste nog duidelijk wedstrijdritme: 1-6, 0-6.
Maar het was heel leuk om weer eens aan de wedstrijdsfeer te proeven en andere rolstoeltennissers terug te zien. En nu weer aan het werk aan de scriptie, hoewel er nog meer toernooien komen (zie haar planning op de website) en er ook nog andere leuke afwisselingen zijn. Daarover later meer.
2 februari 2005
Sonja bij de uitreiking van de sportprijs Sonja is gekozen tot Sportvrouw van het Jaar 2004 van de stad Eindhoven. Vooral haar zilveren medaille die ze op de Paralympics in Athene won was aanleiding om haar deze eervolle onderscheiding toe te kennen. Harry van Raaij -de voormalige voorzitter van PSV- reikte haar de oorkonde en het bijbehorende fraaie glazen beeld uit en vond dat het zilver van Athene prima bij haar paste, want hij had haar leren kennen als een gouden meid. Samen met Harry van Raaij en Rein Welschen -voormalig burgemeester van Eindhoven- zit Sonja in een comité wat zich inzet voor revalidatiecentrum Blixembosch in Eindhoven. Sonja is heel erg blij met deze verkiezing. "Dit is een prachtig afscheid van Eindhoven" sprak ze de zaal toe "want vanaf morgen woon ik in Amsterdam. Maar ik zal altijd een Eindhovense blijven".

Door de Eindhovense carnavalsvereniging De Tongelreepers werd Sonja uitgeroepen tot "Vrouwke van het jaar 2005" vanwege haar enorme wilskracht, doorzettingsvermogen en haar behaalde resultaten op de Paralympics. De bijbehorende oorkonde en onderscheiding werden haar door Prins Necesario uitgereikt. Sonja is met carnaval opgegroeid en voerde dan ook al snel de polonaise aan.