Nieuws over Sonja

Nieuws uit 2002
30 december 2003
De ervaringen van Sonja vanuit haar sport vormen een heel bruikbaar instrument bij o.a. management trainingen. Het stellen van doelen, doorzettingsvermogen, leveren van topprestaties en het omgaan met veranderingen en teleurstellingen vormen daarbij heel bruikbare elementen.
Sonja heeft al diverse malen aan dergelijke trainingen meegewerkt en werd onlangs gevraagd als spreker voor een themadag met zo'n 150 deelnemers.
Het congres werd georganiseerd door Foodservice Network, een ontmoetingsplatform voor toonaangevende bedrijven op het gebied van eten en drinken buitenshuis. Daarbij kun je denken aan hotels, restaurants, catering, de vrijetijdsmarkt en niet te vergeten fabrikanten en distributeurs van eten en drinken en aanverwante artikelen.
Het thema van de dag was "Convenience: als het gaat om gemak". Sonja's bijdrage bestond uit het leggen van een koppeling tussen haar topsportervaringen en hoe gemak kan bijdragen aan het behalen van succes.

Sonja met cheque Aan het einde van haar presentatie verscheen Sinterklaas op het podium en overhandigde de volkomen verbouwereerde Sonja namens alle leden van Foodservice Network en de deelnemers van de themadag een cheque van maar liefst 4455 Euro!!!! Sonja was er even stil van en dat gebeurt bij haar niet zo snel! Ze vond het leuk om haar verhaal te vertellen en kreeg na afloop een aantal positieve reacties en voerde heel wat interessante gesprekken.
De foto van de glunderende Sonja en de cheque (met de logo's van de bedrijven) spreekt boekdelen. Deze bijdrage zal haar zeker helpen om de juiste voorbereidingen te kunnen treffen voor de Paralympics in Athene en om zo tot optimale prestaties te kunnen komen.

30 oktober 2003
Sonja heeft in een spannende driesetter haar wedstrijd tegen Maaike Smit met 6-3, 3-6, 5-7 verloren. Daarmee zijn haar kansen op een plaats in de halve finale helaas verkeken. Vanmiddag om twee uur speelt Sonja haar derde partij in de poule tegen de Japanse Mie Yaosa, maar dat is alleen voor de eer.

In de wedstrijd tegen Maaike speelde Sonja in de eerste set bijzonder sterk, maar Maaike kon in de tweede set terugkomen, ook doordat de service van Sonja haperde. In de derde set kwam Sonja op een 5-3 voorsprong die door Maaike werd weggewerkt en omgezet in winst.

Natuurlijk is Sonja teleurgesteld over deze afsluiting van een overigens uitstekend tennisseizoen, waar ze met trots op terug kan kijken. Ze bereikte haar hoogste notering op de wereldranglijst ooit en haar vooruitzichten op de Paralympics zijn uitstekend.

Vrijdag tussen 18.00 en 19.00 uur wordt op Omroep Brabant een interview met Sonja uitgezonden.
10 oktober 2003
Sonja heeft in het dubbelspel samen met Daniela di Toro de finale bereikt van het US Open Super Series toernooi. Dat werd een spannende en gelijk opgaande strijd tegen de als eerste geplaatsten Esther Vergeer en Maaike Smit. Die waren uiteindelijk toch de sterksten: 5-7, 3-6.
In het enkelspel versloeg Sonja onder andere de Japanse Chiyoko Ohmae met 6-2, 6-4, maar kwam in de halve finale tekort tegen dubbelpartner Daniela: 2-6, 2-6. Als laatste toernooi van dit jaar staat nog van 27 oktober tot 2 november de NEC Wheelchair Tennis Masters in Amersfoort op het programma. Misschien iets om alvast in de agenda te noteren. De dubbels Masters van 20-26 oktober heeft Sonja moeten laten schieten vanwege het laatste tentamen dat ze nog moet halen en waarvoor ze tussen en tijdens de toernooien hard heeft gewerkt.
6 oktober 2003
Sonja heeft tweemaal de finale bereikt van de Lakeshore World Challenge in Birminghamam, Alabama, USA. In het enkelspel van dit CS1 toernooi versloeg Sonja in de halve finale Maaike Smit met 6-1, 7-6(3). Dat was een spannende wedstrijd want de uitslag bepaalde of Sonja haar tweede plaats op de wereldranglijst zou verstevigen of juist weer verliezen aan Maaike.
In de finale tegen Esther Vergeer pakte Sonja de eerste set met 6-3 en stond in de tweede set met 4-2 voor. Maar Esther kwam terug en won met 6-4. Ook de derde set ging naar Esther met 6-2. “Allebei speelden we de hele wedstrijd lang een heel hoog niveau” vertelde Sonja. “Het verschil tussen ons is ook maar heel klein”.
In het dubbelspel samen met de Daniela di Toro verloor ze van Esther Vergeer/Maaike Smit in een gelijkopgaande strijd met 6-3, 4-6, 5-7. Doordat het inmiddels donker was geworden werd de wedstrijd met verlichting gespeeld en daar hadden Sonja en Daniela allebei veel moeite mee.
1 oktober 2003
Sonja is bij de PTR/ROHO Championships in Hilton Head tweemaal tot de halve finale gekomen. Hilton Head is een resort aan de kust van South Carolina, wat ten noorden van Florida ligt. In het enkelspel verloor Sonja in de halve finale van Daniela di Toro na een titanengevecht wat meer dan drie uur duurde. De eerste set verloor Sonja met 3-6. "Bij 1-1 in de tweede set begon het te regen en moesten we naar binnen. Op 4-1 voor mij ging Danni naar de wc en op 6-4 nog een keer. Behoorlijk irritant om steeds uit je ritme gehaald te worden. We speelden allebei heel goed, er zijn meer punten dan fouten gemaakt wat meestal toch wel andersom is. Ik heb een paar kansen voor 5-5 in de derde set gehad maar helaas werd het toch 6-4. De dubbels daarna waren wel OK. De kwartfinale hebben we (Sonja en Sharon Clark) met 6-2 6-4 gewonnen van Kaitlyn Verfuerth en Tiffany Geller. De halve finale speelden we direct erna en begon pas om 18.15h. Ik moet zeggen dat ik behoorlijk moe was! We verloren met 6-3 7-5 van Hope Lewellen and Danni en ik was bijna blij dat het geen derde set geworden is. Zeven uur tennis op een dag is wel genoeg."
8 september 2003
Sonja heeft in Italië het dubbelspel gewonnen van de Citta di Livorno. Samen met Esther Vergeer versloeg ze in de finale van het CS1 toernooi Sharon Sharon Walraven en Jiske Griffioen met 6-2 en 7-5. In het enkelspel bereikte Sonja ook de finale tegen Esther Vergeer. In een wedstrijd van hoog niveau dwong ze in de eerste set een tiebreak af, maar die ging uiteindelijk helaas toch naar Esther. De tweede set ging verloren met 3-6. Met dit resutaat verstevigt Sonja wel haar tweede plaats op de wereldranglijst.
26 augustus 2003
Bij he Nederlands Rolstoeltennis Kampioenschappen is Sonja op de derde plaats geëindigd. In de halve finale kwam ze Esther Vergeer al tegen. Pas in de tweede set kwam Sonja goed op dreef maar toen was het te laat en verloor ze met 2-6, 6-7(8). Jammer genoeg kon ze 3 setpoints niet verzilveren. "Als je tegen Esther speelt moet je risico’s nemen en alles of niks spelen. Dit keer was het niks” analyseert Sonja. Het ging er wel lekker tegenaan, want er sneuvelde zelfs een bespanning, en dat overkomt Sonja niet vaak. De strijd om de derde plaats ging tegen Jiske Griffioen. Ook dat was een heerlijke partij vond Sonja zelf, met snoeihard powertennis van allebei, maar nu was Sonja toch de sterkste en won met 7-5, 5-7, 6-4
7 augustus 2003
Door haar finaleplaats op de Austrian Open afgelopen week is Sonja in het enkelspel naar de tweede plaats van de ITF wereldranglijst gestegen, haar hoogste notering ooit. Onnodig te zeggen dat Sonja daar heel erg mee in haar nopjes is, de beloning voor hard werken en uitstekend presteren.

Die prestaties liegen er dan ook niet om. Dit jaar won Sonja de Cajun Classic (USA), Slovakia Open, Czech Open en French Open en was finalist bij de British Open en Austrian Open. In het dubbelspel zegevierde ze bij de Classic 8's (Melbourne), Sydney Open, Australian Open, French Open en British Open en stond daarnaast nog vier keer in de finale.
Door haar uitstekende prestaties in de afgelopen periode heeft Sonja al zoveel punten verzameld dat haar kwalificatie voor de Paralympics in Athene in 2003 vrijwel zeker is gesteld in het enkelspel. Deelname in het dubbelspel hoort ook tot de reële mogelijkheden gezien haar huidige derde positie op de wereldranglijst.
5 augustus 2003
Sonja heeft opnieuw een goede prestatie geleverd door op de Austrian Open tweemaal de finale van dit CS1 toernooi te halen. In het enkelspel versloeg ze in de halve finale no. 5 van de wereld Sharon Walraven in een zware wedstrijd: 6-4, 4-6, 6-4. Gek genoeg hadden ze al drie jaar niet meer tegen elkaar gespeeld en Sonja was dan ook heel blij met deze winst. In de finale speelde ze tegen Daniela di Toro die in de halve finale Maaike Smit had uitgeschakeld. Helaas moest Sonja deze partij in drie sets afgeven: 5-7, 6-3, 1-6. Sonja vertelt: ”Het was een goede wedstrijd, maar ik was in de derde set helemaal op. Ik kon mijn arm bijna niet meer optillen en had gewoon niet meer de energie om dat beetje extra te geven. Toch ben ik heel tevreden. Ik heb het de afgelopen maanden steeds ver geschopt op de toernooien en ben nu wel blij even rust te kunnen nemen..” In het dubbelspel waren landgenoten Maaike Smit en Betty Klave in de kwartfinale te sterk voor Sonja en Sharon Clark: 6-4, 0-6, 4-6.
28 juli 2003
Prijsuitreiking dubbel British Open 2003 Sonja heeft -bijna traditioneel- weer uitstekende prestaties geleverd op de British Open. Dit Super Series toernooi ligt haar goed en ze bereikte tweemaal de finale.
In het enkelspel versloeg ze in de halve finale Maaike Smit opnieuw met behoorlijke cijfers: 3-6, 6-1, 6-1. "In de eerste set speelde ik wat gespannen. Daarna keek ik niet meer waar de ballen naar toe gingen, maar speelde puur op gevoel en dat liep perfect." De finale tegen Esther Vergeer was voor het publiek leuk om te zien en vond Sonja zelf "niet slecht, maar ook niet heel goed" maar verloor ze met 1-6, 3-6. Na de wedstrijd kreeg ze een behandeling door de fysiotherapeut voor een beknelde zenuw in haar rug waar ze vooral bij de service en backhands last van had en was ze weer voldoende fit voor de dubbelfinale. Die won ze samen met Daniela di Toro in een superspannende wedstrijd van Esther Vergeer en Maaike Smit met 7-6(7), 3-6, 7-6(7).
Komende dinsdag vertrekt Sonja alweer naar de Austrian Open, daarna kan ze het even rustiger aan gaan doen.

20 juli 2003
De Belgian Open was ook voor Sonja een warme aangelegenheid. In het enkelspel bereikte ze vrij gemakkelijk de halve finale tegen Esther Vergeer. Maar die speelde zo ontzettend goed dat Sonja geen schijn van kans had: 1-6, 2-6. In het dubbelspel speelde Sonja samen met Daniela di Toro en kwam in de finale opnieuw Esther tegen samen met Maaike Smit. Het werd een hele goede, hele spannende en hele vermoeiende wedstrijd die ze jammer genoeg verloren met 7-5, 5-7, 3-6.
14 juli 2003
Na de overwinning in de French Open kreeg Sonja een terugslag bij de Dutch Open. Ze werd al in haar eerste wedstrijd in het enkelspel uitgeschakeld door Djoke van Marum met 2-6, 4-6 en volgde daarmee het "voorbeeld" van French Open finalist Maaike Smit die ook in de eerste ronde verloor. Dat gaf haar wel tijd om een handje te helpen bij het Junior Camp dat gelijktijdig gehouden werd.

In het dubbelspel ging het beter. Samen met Jiske Griffioen bereikte ze de halve finale waarin ze in een goede wedstrijd met leuke rallies het aflegden tegen de latere winnaars Esther Vergeer en Maaike Smit: 1-6, 4-6.

Tijdens de Dutch Open was ook de officiële start van het Wheelchair Tennis Silver Fund. Dit fonds is opgericht door de ITF. Het helpt en ondersteunt minder ontwikkelde landen bij het opzetten van programma's voor rolstoeltennis door het doneren van rolstoelen en andere tennismaterialen. Een ervaren coach bezoekt deze landen voor een periode van acht weken, geholpen door een speler-amabassadeur.

Als speler-ambassadeur van het Silver Fund nam Sonja symbolisch enkele rolstoelen en rackets in ontvangst van voormalige atlete en Olympische medaillewinnares Nelly Cooman en speelde een demonstratiewedstrijd. Aan het einde van dit jaar gaat Sonja naar Zuid-Afrika om coach John Noakes te helpen.
7 juli 2003
Sonja heeft met een geweldige zege de volle winst behaald bij de French Open in Parijs. In de finale van het enkelspel van dit CS1 toernooi veegde ze tweede van de wereld Maaike Smit met vrijwel foutloos powertennis van de baan: 6-1, 6-0. "Het ging fantastisch" vertelt Sonja opgetogen. "Werkelijk alles lukte. Mijn service liep lekker, mijn forehand, backhand, alles ging geweldig. Maaike probeerde wel mijn spel te ontregelen en speelde af en toe dropshots, maar ook die haalde ik en sloeg dan nog een winner." In het dubbelspel speelde Sonja samen met Maaike en ze versloegen in de finale de Nederlands/Japanse combinatie Sharon Walraven/Mie Yaosa met 7-6, 6-3. Een prima opsteker voor Sonja die alweer het vierde toernooi gewonnen heeft in het enkelspel.

Komende week kunnen jullie haar in actie zien tijdens de Dutch Open die op Tennispark Blijdorp in Rotterdam wordt gehouden. We zullen jullie zo actueel mogelijk op de hoogte houden van haar speeltijden via mail en website. Een unieke en zeldzame kans om haar persoonlijk aan te moedigen. Tot ziens in Rotterdam?
16 juni 2003
Samen met het Nederlandse damesteam heeft Sonja de Invacare World Team Cup gewonnen zonder ook maar een set te verliezen. Dit wereldkampioenschap rolstoeltennis voor landenteams werd gehouden in Sopot, Polen. Het Nederlandse team bestond uit Esther Vergeer, Maaike Smit en Sonja met coach Piet Hermans. In de finale tegen de Verenigde Staten versloeg Maaike Smit Karin Korb met 7-5, 6-2 en vervolgens won Esther Vergeer van Sharon Clark met 6-3, 6-0 waarmee de titel binnen was en Sonja voor het dubbelspel niet meer in actie hoefde te komen. Ook bij eerdere wedstrijden tegen Zweden, Polen en Groot Britannië werd steeds de volle winst binnengehaald. Deze zestiende wereldtitel onderstreept de vrijwel traditionele hegemonie van de Nederlandse dames op dit onderdeel. Maandagavond om zeven uur komen de Nederlanders aan op Schiphol. Prijsuitreiking World Team Cup 2003

10 juni 2003
Als voorbereiding op de Invacare World Team Cup, heeft Sonja samen met het Nederlandse team afgelopen week deelgenomen aan de Polish Open in Plock. In het enkelspel verloor ze in de halve finale van Maaike Smit met 1-6, 3-6. "Het liep bij mij niet echt lekker" liet Sonja weten. "Het lukte allemaal niet zo, terwijl Maaike juist heel goed speelde". In het dubbelspel speelde ze voor de gelegenheid met de Amerikaanse Kaitlyn Verfuerth. Die kent ze nog van vorig jaar toen Sonja assisteerde bij het Junior Camp. Ze wonnen van een Russisch duo met de welluidende namen Ludmilla Bubnova en Natalia Bakhmatova met 6-1 en 6-3. In de halve finale waren ze echter kansloos tegen Esther Vergeer en Maaike Smit: 1-6, 1-6.

Deze week wordt in de Poolse plaats Sopot de Invacare World Team Cup gespeeld, het wereldkampioenschap voor landenteams. Hoofdsponsor Invacare is ook de leverancier van Sonja's uitstekende rolstoelen.

Het Nederlandse team, bestaande uit Esther Vergeer, Maaike Smit en Sonja, zullen proberen om hun favorietenrol waar te maken. In de eerste ronde tegen Zweden lukte dat in ieder geval prima. Sonja won haar wedstrijd tegen Anna Alenas zeer overtuigend met 6-0, 6-0, en ook Esther Vergeer deed precies hetzelfde met Catharina Johansson. De volgende tegenstander wordt gastland Polen.
19 mei 2003
In Tsjechië scoorde Sonja een hattrick door drie toernooien achter elkaar te winnen! In de halve finale van het enkelspel klopte ze Betty Klave met 7-6, 6-1 en won in de finale vervolgens overtuigend van de Duitse Britta Siegers met 6-3, 6-1. Voor de gelegenheid speelde Sonja samen met Monique de Beer in het dubbelspel. Ze bereikten de finale die bij een stand van 6-3, 6-7 afgebroken werd vanwege de duisternis. De derde set werd (te?) vroeg op zondagmorgen gespeeld; die verloren ze helaas met 2-6 van het als tweede geplaatste duo Betty Klave/Britta Siegers.
11 mei 2003
Prijsuitreiking Slovakia Open 2003 Met een walkover heeft Sonja de finale van de Slovakia Open in Bratislava gewonnen. Haar tegenstandster, de Britse Janet McMorran gaf vóór de wedstrijd op. Eerder won Sonja vrij gemakkelijk de drie wedstrijden van de voorgaande rondes, in de halve finale van de Britse Kay Forshaw met 6-3, 6-1. In het dubbelspel bereikte ze samen met Mette van Dongen ook de finale. Dat werd een Nederlands onderonsje dat echter gewonnen werd door het duo Betty Klave/Monique de Beer met 6-4, 6-2. Na de Cajun Classic, twee weken geleden boekt Sonja nu haar tweede achtereenvolgende zege, wat een goede basis legt voor de kwalificatie voor de Paralympics in Athene in 2004.
Komende week speelt Sonja de Czech Open, het derde toernooi wat extra aan haar kalender is toegevoegd.

29 april 2003
Sonja heeft de eerste toernooiwinst van dit jaar binnengehaald. Ze versloeg in de finale van de Cajun Classic in Baton Rouge in de Amerikaanse staat Louisiana de Amerikaanse Sharon Clark overtuigend met 6-0, 6-0. Sonja was zeer te spreken over dit resultaat. "Het liep ongelooflijk goed. Ik heb consequent aanvallend gespeeld want Sharon is behoorlijk snel en de bal vrijwel steeds op de eerste stuit genomen. Werkelijk alles lukte en ik miste geen enkele bal. In totaal heb ik maar twee unforced errors gemaakt." In het dubbelspel speelde Sonja samen met de Amerikaanse Dana Meyer. In de halve finale verloren ze van het Amerikaanse koppel Julia Dorsett/Kaitlyn Verfuerth in een driesetter.

Door onvolledige informatie bleek pas zeer recent dat de kwalificatieperiode voor de Paralympics in Athene 2004 loopt van 12 april 2003 tot 12 april 2004. Reden voor Sonja om alsnog enkele toernooien extra te gaan spelen, waaronder de Cajun Classic. Dat betekende wel dat ze vorige week dinsdag vanuit San Francisco in Amsterdam terugkeerde van een fantastische vakantie van twee weken naar een aantal Nationale Parken in het westen van de USA, maar de volgende dag alweer op het vliegtuig moest stappen naar Baton Rouge. Dat geeft extra glans aan deze fraaie winst die dus meetelt voor de kwalificatie voor de Paralympics.
6 april 2003
Sonja heeft de halve finale van de Florida Open bereikt door achtereenvolgende overwinningen op Chiyoko Ohmae (6-2, 6-1) en Yuka Chokyu (6-1, 6-4). Dat ziet er gemakkelijk uit, maar het zijn voor Sonja tegenstanders waar ze niet licht over denkt en die heel lastig kunnen zijn. In de halve finale speelde Sonja tegen Maaike Smit. In een wedstrijd waar allebei niet bijster tevreden over waren maakte Maaike uiteindelijk minder fouten: 2-6, 4-6.
In het dubbelspel verloor Sonja samen met de Amerikaanse Sharon Clark al in de eerste ronde van het Zwitserse duo Sandra Kalt en Karin Suter-Erath met 5-7, 6-4, 6-1.

Maandag vliegt Sonja naar San Francisco en maakt dan samen met haar ouders een 14-daagse rondreis met een camper naar o.a Yosemite en Sequoia National Park, Grand Canyon, Bryce Canyon, Zion, Las Vegas en Death Valley. Daarna vliegt ze terug naar Amsterdam om de volgende dag weer te vertrekken naar Baton Rouge (USA) voor de Cajun Classic.
31 maart 2003
Sonja heeft samen met de amerikaanse Sharon Clark de dubbelfinale bereikt door een redelijk gemakkelijke overwinning met 6-2 en 6-3 op Sharon Walraven en Karin Korb. Vooraf verwachtte Sonja dat het heel dicht bij elkaar zou liggen, maar dat viel dus erg mee. In de finale maakten Esther Vergeer en Maaike Smit hun favorietenrol waar, maar Sonja en Sharon werden zeker niet weggespeeld: 3-6, 3-6.
Komende week speelt Sonja in Boca Raton de Florida Open.
28 maart 2003
Sonja is al vroeg uitgeschakeld in het enkelspel bij de Nasdaq 100 in Key Biscayne. Dit toernooi voor de beste acht dames en zestien beste heren van de wereldranglijst wordt tegelijkertijd met het gelijknamige ATP Masters toernooi gehouden.

In de eerste wedstrijd lootte Sonja heel ongunstig tegen nummer één en wereldkampioen Esther Vergeer. "Het was een leuke wedstrijd met voor ons doen lange rallies. Het ging ook erg gelijk op maar op het eind van de tweede set ging ik iets te vlak spelen waardoor ik teveel fouten maakte. 6-4 6-3, jammer.

Het weer is perfect. Achter in de 20 graden en niet echt benauwd. Morgen wordt wel een regenbui verwacht dus daarna zal het wel nog lekkerder weer zijn. Ik heb een aantal wedstrijden gezien waaronder Moya-Ginepri. Twee tiebreaks waaronder een in de derde set. Lekker sfeertje ook in het stadion. Morgen dubbelen we tegen Sharon Walraven en Karin Korb, dat kon zowel beter als slechter, het zou wel eens dicht bij elkaar kunnen liggen."

10 februari 2003
Beste fans,

Sonja heeft voor de derde achtereenvolgende week de dubbeltitel veroverd. Samen met Esther Vergeer versloeg ze bij de Australian Open Wheelchair Tennis Championships in Melbourne opnieuw Maaike Smit en Daniela di Toro.

"We stonden in de eerste set meteen al met 4-1 achter" vertelt Sonja. "Maar toen begonnen we er goed in te komen en wisten het tot een tiebreak te brengen. Die wonnen we met 7-5. De tweede set stonden we weer achter, nu met 3-1 en opnieuw kwamen we terug en werd het tiebreak. Het ging aan allebei de kanten heel lekker. Het was dan ook een goede en spannende wedstrijd. We hadden vijf matchpoints nodig voor we het uit konden maken op 11-9. Maaike en Danni hebben geen enkel setpoint gehad. Wel lekker om zo te winnen en zeker bij dit Super Series toernooi."

In het enkelspel was Sonja minder succesvol en verloor al in de kwartfinale van Daniela di Toro met 6-7, 2-6. "De eerste set ging heel gelijk op. Ik had op 5-4 zelfs een setpoint, sloeg een mooie backhand maar die was net uit. De tweede set stond ik al snel op 0-5 achterstand. Ik wist nog wel op te halen tot 2-5 maar toen was het te laat en werd het 2-6. Ik wel lekker gespeeld en dat is ook een goed gevoel."
3 februari 2003
Beste fans,

In de finale van het dubbelspel bij de Sydney International Open heeft Sonja samen met Esther Vergeer gemakkelijk gewonnen van Maaike Smit en Daniela di Toro: 6-2, 6-2.
"Het ging hardstikke goed" vertelt Sonja. "We hadden allebei de rest van de week niet gespeeld omdat we er al zo vlug in de single uitlagen en bij het inspelen liep het voor geen hout. Dus we keken elkaar al eens aan van nou, nou. Maar in de wedstrijd ging het echt lekker en lukte gewoon alles bij allebei. Zo gemakkelijk hebben we nog niet eerder van Maaike en Danni gewonnen.
De temperatuur is nou een aangename 27 °C, wel een beetje benauwd. We zijn de andere dagen o.a. naar Darling Harbour en Opera House geweest en ik heb een leuke spijkerbroek gekocht. Omdat we op zondag niet hoeven spelen gaan Esther en ik een busreis naar de Blue Mountains maken. Met een four wheel drive konden we helaas niet mee omdat ze geen rolstoelen mee kunnen nemen.
Maandag vlieg ik van Sydney naar Tasmanië om daar voor de ITF een clinic te geven en daarna meteen weer door naar Melbourne voor de Australian Open."

31 januari 2003
Terwijl het zuiden van Nederland met een prachtige laag sneeuw werd bedekt belde Sonja vanuit een snoeiheet Sydney. Helaas verloor ze al in de kwartfinale van het enkelspel met 3-6, 0-6 van de Zwitsere Karin Suter-Erath, no. 13 op de wereldranglijst.

De weersomstandigheden waren echt bizar, vertelde Sonja. "Het is ongelooflijk heet met temperaturen van 45 graden in de schaduw. Bij de rustpauzes koelen we met ijszakken en worden we met plantespuiten natgespoten. Eén speelster moest zelfs zuurstof krijgen en een aantal wedstrijden zijn afgelast.

Tijdens mijn wedstrijd waaide het bovendien keihard. Karin wist dat heel erg slim te gebruiken door het spelen van diepe stuiterballen met wind mee en dropshots met wind tegen. Ik kon daar vrijwel niks mee en verloor."


Esther Vergeer verloor op een soortgelijke manier met 1-6 en 4-6 van Daniela di Toro, na ruim twee jaar ongeslagen te zijn geweest.
28 januari 2003
Beste fans,

De kop van het tennisseizoen is er voor Sonja alweer af. Deze week speelde ze in Melbourne de Wheelchair Tennis Classic 8's, een invitatietoernooi voor de beste acht dames en heren van de wereldranglijst wat tegelijkertijd met het Australian Open Grand Slam toernooi gehouden werd.

In het enkelspel had Sonja een zware loting. In de eerste ronde moest ze het meteen al opnemen tegen no.2 van de wereld Maaike Smit en verloor die partij met 5-7, 6-7 (9-11). "De wedstrijd tegen Maaike was veel te wisselvallig waardoor ik op de belangrijke punten de controle miste" schrijft Sonja. "Jammer want er had echt meer ingezeten en het was wel lekker geweest om nog wat meer wedstrijdritme op te doen. Ik heb een paar setpoints in de tweede set gehad en won hem eigenlijk ook maar de lijnrechter besliste anders. Jammer, je weet nooit hoe het anders nog afgelopen was."

In het dubbelspel bereikte Sonja samen met Esther Vergeer de finale tegen het sterke duo Maaike Smit en Daniela di Toro. "Het was zo ongelooflijk heet dat er beslist werd om binnen te spelen. Er zijn temperaturen van 48 graden in de schaduw gemeten. Echt niet meer om uit te houden en hoewel het binnen ook benauwd was was dat wel beter. In de loop van de middag koelde het binnen 3 minuten ineens af naar 32 graden. Dat kan alleen in Melbourne volgens mij! Omdat het onder de 40 graden was, was de heat rule niet meer van toepassing en moesten we dus gewoon weer buiten spelen. Ik kon niet geloven dat het lekker zou zijn, tien minuten voor de aankondiging was ik nog buiten geweest en bijna uit elkaar geklapt van de hitte. Maar het was echt zo snel zo veel koeler en zelfs lekker om buiten te spelen! De dubbel ging heel lekker. Esther had een echte offday, ik wist niet dat ze ook nog zo slecht kon spelen maar ondanks dat waren we relaxed en wonnen nog aardig wat punten. De eerste set verloren we met 7-5 maar daarna ging Esther wat degelijker spelen. Ik stond de hele wedstrijd lekker te spelen, hetzelfde gold voor Danni terwijl Maaike in hun team duidelijk de zwakkere was. De tweede set wonnen we vrij makkelijk met 6-2 en de derde set wordt hier niet gespeeld in de dubbel. We spelen een supertiebreak die tot de 10 gaat en die wonnen we met 10-8. Het was leuk om weer van Danni en Maaike te winnen hier, net als vorig jaar. Het geeft een lekker gevoel. Sonja en Esther Vergeer, classic 8's

De prijsuitreiking was wel grappig, eerst gewoon een prijsuitreiking, maar daarna gingen we naar Garden Square, waar dat grote scherm staat en daar werden foto's gemaakt van ons met grote, 3 liter flessen Heineken. Weer eens wat anders dan Champagne! Esther spoot me helemaal onder en dat was mijn eigen schuld want ik deed mijn mond zo open van, spuit het er maar in. Nog een wonder dat ik niet moest overgeven, zo ontzettend vies! Heineken zal er niet zo blij mee geweest zijn maar geef mij maar Coca Cola! Ik plakte helemaal van al dat bier en volgens mij stonk ik ook een uur in de wind dus ik ben maar eerst gaan douchen en toen gaan eten."

Inmiddels is Sonja alweer in Sydney aangeland voor de Sydney International Open. We houden jullie op de hoogte.