Nieuwsbrief no. 25 Augustus 2004

PARALYMPICS EDITIE

SONJA PETERS IN ATHENE!!!!!!

French Open 2004 [Bijschrift bij foto: Sonja gaat voor goud!] Deze speciale Paralympics editie is bedoeld om achtergrondinformatie te geven over wat zich allemaal zoal rond de Paralympics afspeelt. Tijdens dit geweldige evenement zullen Sonja’s verrichtingen op haar website www.sonjapeters.nl steeds up-to-date worden bijgehouden.

Geschiedenis

Het concept van de Paralympische Spelen is geboren uit een visie van een Engelse neurochirurg Sir Ludwig Guttman van het Stoke-Mandeville Hospital in Engeland. De eerste 'Stoke-Mandeville Games' werden gehouden op 28 juli 1948. In de eerste spelen streden 16 Engelse veteranen uit de tweede wereldoorlog om de overwinning. Het was echter Nederland die ervoor zorgde dat in 1952 de allereerste internationale 'Stoke-Mandeville Games' werden gehouden. Een team rolstoel atleten van het militaire revalidatiecentrum in Doorn reisde naar Engeland om de sportieve strijd aan te gaan met de Engelse veteranen. In 1960 werden in Rome voor het eerst de Paralympic Games gehouden in dezelfde stad en parallel aan de Olympische Spelen, vandaar de term Paralympics. De laatste decennia is de professionalisering van de Paralympisch Spelen in een stroomversnelling geraakt en doet nu niet meer onder voor zijn Olympische grote broer.

Rolstoeltennis is sinds de Paralympics van 1992 in Barcelona een volwaardig medaille-onderdeel en groeide uit tot een van de meest opwindende sporten. De dominantie van de Nederlandse dames werd op de Spelen in Sydney in 2000 onderstreept. Daar zag een uitverkocht stadion Esther Vergeer goud winnen, Sharon Walraven zilver en Maaike Smit brons toevoegen aan haar gouden plak van Atlanta.

Feiten en getallen

Iets meer dan twee weken na het einde van de Olympische Spelen worden in Athene op hetzelfde complex van 17 september t/m 28 september de Paralympics gehouden. Aan ‘s werelds tweede grootste sportevenement –alleen de Olympische Spelen zijn groter– zullen in totaal meer dan 4000 sporters uit 130 verschillende landen deelnemen. Zij komen uit in 19 verschillende takken van sport, waarvan er 15 dezelfde zijn als bij de Olympische Spelen. Samen met ongeveer 2.000 begeleiders en bijna 1.000 scheidsrechters moet de Paralympische groep in 2004 de grootste ooit worden.

Behalve sporters en hun begeleiders zijn in deze periode bovendien 3.000 journalisten, 1.000 technici en 15.000 vrijwilligers van de partij.

De kosten voor de Paralympische Spelen bedragen rond de 130 miljoen dollars.

De Nederlandse ploeg die onder de vlag van NOC*NSF en de Nederlandse Bond voor Aangepaste Sporten (NEBAS) deelneemt bestaat uit 97 sporters, waarvoor strenge kwalificatie-eisen zijn gehanteerd: een sporter moet tot de zes besten van de wereld behoren.

Kledingpakket

Alle Nederlandse Paralympische sporters krijgen een complete uitrusting mee, van tanktop tot portemonnee dat voor een groot deel gelijk is aan dat van de Olympische ploeg. Het bevat onder meer een oranje koffer en kleding ontworpen door de fa. Piet Zoomers, o.a. geweldige witte pakken met oranje als detail. De trainings- en casualkleding van Asics heeft de retro-trend als leidraad: strakke snit, rustig dessin.

Accomodatie

De atleten maken gebruik van het nieuw gebouwde Olympisch dorp, vlakbij het centrum van Athene, aan de voet van de berg Parnitha. Hier bevinden zich 336 appartementenblokken met in totaal 2.292 appartementen waarvan de kamers met twee personen worden gedeeld. Daarnaast zijn er onder andere trainingsfaciliteiten, een polikliniek, huishoudelijke diensten, amusementsruimtes en religieuze centra. Na de Spelen komen de appartementen en alle overige faciliteiten ter beschikking aan de bevolking van Athene.

Het Olympisch Tennis Centrum is onderdeel van het Athens Olympic Sports Complex (OAKA) in Marousi, een noordelijke voorstad van Athene. Het centrum bestaat uit een hoofdveld met 8.600 tribuneplaatsen, twee halve-finale velden (voor 4.300 toeschouwers) en 13 andere tennisbanen (elk voor 200 toeschouwers). Het tenniscentrum bestond al, maar er is een compleet nieuw hoofdveld aangelegd, terwijl alle andere banen gerenoveerd zijn.

Tennistoernooi

Voor het tennistoernooi hebben zich 64 heren, 32 dames en 16 quads (meervoudige handicap) gekwalificeerd die samen uit 24 landen komen. Nederland wordt bij de dames vertegenwoordigd door Esther Vergeer, Sonja Peters, Sharon Walraven en Maaike Smit Zij spelen alle vier in het enkelspel terwijl coach Aad Zwaan voor het dubbelspel de combinaties Esther Vergeer/Maaike Smit en Sonja Peters/Sharon Walraven heeft gekozen.

Met haar stevige derde plaats op de wereldranglijst in beide disciplines hoort Sonja bij de loting op 18 september tot de geplaatste spelers

Voorbereiding

Bij de Australian Open begin dit jaar leverde Sonja een geweldige prestatie door bij extreme hitte in een enerverende driesetter thuisfavoriet en nummer twee van de ranglijst Daniela di Toro te verslaan met 7-6(12), 3-6, 6-0. Ze bereikte daarmee de finale van dit Super Series toernooi waarin ze verloor van Esther Vergeer. Maar Sonja heeft laten zien dat ze uitstekend kan presteren onder extreme condities zoals die ook in Athene kunnen optreden. Ook haar winst van de French Open en diverse andere goede prestaties tonen aan dat Sonja er klaar voor is.

Als laatste voorbereiding voor Athene doet de hele tennisploeg van 31 augustus tot 5 september mee aan de Inail Citta di Livorno in Italië. Daarna volgt van 9 t/m 15 september een trainingskamp op Malta waarvandaan ze rechtstreeks doorreizen naar Athene.

Schema

31.08 t/m 05.09Inail Citta di Livorno, Italië. CS1 toernooi
09.09 t/m 15.09Trainingskamp Malta
17 septemberOpeningsceremonie Paralympische Spelen
Het schema voor het dames enkelspel ziet er als volgt uit:
18 septemberLoting
23 septemberHalve finale
24 septemberBronzen medaille
25 septemberGouden/zilveren medaille
28 septemberSluitingsceremonie Paralympische Spelen
29 septemberThuiskomst uit Athene. KL 1576, aankomsttijd Schiphol 18.05 uur
30 septemberHuldiging Paralympische medaillewinnaars in Den Haag

Aandacht van de media

Door de aanwezigheid van 3.000 journalisten zal de media-aandacht groter zijn dan ooit, zowel in kranten als op TV. Meer dan 300 uur zal live uitgezonden worden, de grootste TV verslaggeving in de geschiedenis van de Paralympische Spelen.

In Nederland verzorgt BNN op Nederland 2 dagelijks een half uur durend programma onder de titel “Met één been in de finale”. Inmiddels is al een portret opgenomen van Sonja, dus die zal zeker op TV te zien zijn. Studio Sport zal in het sportjournaal ook aandacht aan de sportieve prestaties besteden. Tenslotte is er sprake van dat zowel TROS als EO documentaires over de Paralympics uit zullen zenden.

Interessante websites

Op diverse websites is informatie te vinden, zowel algemene als over tennis in het bijzonder. Allereerst natuurlijk Sonja’s eigen website www.sonjapeters.nl die tijdens de Paralympics door webmaster Paul Kuijken steeds up-to-date wordt gehouden.

Verdere informatie over tennis is ook te vinden op www.itftennis.com/paralympics Algemene, brede informatie staat o.a. op de NOC*NSF website www.sport.nl en op www.athens2004.com

Sonja’s ambitie

Voor Sonja was Sydney in sportief opzicht een grote teleurstelling door haar verlies in de eerste ronde. Maar na het verwerken van die teleurstelling is het gevoel gebleven van een zeer bijzondere ervaring. In Athene wil Sonja zich revancheren. In het enkel- en ook in het dubbelspel (samen met Sharon Walraven) hoort ze beslist bij de kanshebbers.

Haar ambitie is om met goud thuis te komen. Dat ze daartoe in staat kan zijn heeft ze in het verleden laten zien, al weet Sonja ook heel goed dat het geen gemakkelijke opgave is, de concurrentie is alleen maar sterker geworden.

Geweldige steun

Sonja en de Stichting Vrienden Rolstoeltennisster Sonja bedanken alle sponsors, donateurs en fans enorm voor de geweldige en enthousiaste steun van de afgelopen jaren. Die steun was onmisbaar bij het bereiken van deze mijlpaal.

Voor Sonja zal het ongetwijfeld een extra stimulans zijn als jullie haar succes wensen door middel van het gastenboek op de website of een brief of kaartje aan haar huisadres: Wolvendijk 161, 5641 AR Eindhoven.

Sonja’s vooruitblik

“De Paralympics in Athene zullen een enerverend evenement worden met een sterk bezet tennistoernooi. Ik ga er goed voorbereid naar toe en zal alles uit de kast halen om een zo goed mogelijke prestatie neer te zetten. Zeker is dat ik ervan ga genieten en wat zou daar beter aan bij kunnen dragen dan een medaille?

Ik weet dat er heel veel mensen achter me staan en me altijd gesteund hebben en ik hoop dan ook dat we deze Paralympics op een bijzondere manier met elkaar kunnen beleven.”