Nieuwsbrief No. 22 - september 2003

SONJA PETERS NUMBER TWO ON THE WORLD RANKING LIST

Een tevreden Sonja met vooruitzichten
Een tevreden Sonja
Sonja is in het enkelspel naar de tweede plaats van de ITF wereldranglijst gestegen, haar hoogste notering ooit, dankzij een aantal uitstekende resultaten. Dit geeft haar ook een uitstekend uitzicht op de Paralympics. Samen met het Nederlandse vrouwenteam is Sonja Wereldkampioen geworden.

Tweede plaats op de wereldranglijst
Na een aarzelende seizoensstart gevolgd door drie toernooizeges in het enkelspel, wist Sonja er de vaart in te houden. In Polen verloor ze in de halve finale van tweede van de wereld Maaike Smit. Dat werd rechtgezet op de French Open waar Sonja met de volle winst ging strijken en in de finale Maaike met vrijwel foutloos powertennis van de baan veegde: 6-1, 6-0. Na een kwartfinale in de Dutch Open en een halve finaleplaats bij de Belgian Open volgde een Ėbijna traditioneel- goede prestatie op de British Open. Sonja versloeg opnieuw Maaike Smit, maar was in de finale niet sterk genoeg voor Esther Vergeer. In Oostenrijk stond Sonja ook in de finale, maar nu was Daniela di Toro de beste.
Als beloning voor haar harde werken en uitstekende prestaties steeg Sonja naar de tweede plaats op de wereldranglijst, haar hoogste notering ooit. Onnodig te zeggen dat Sonja daar heel erg mee in haar nopjes is.
Ook in het dubbelspel ging het Sonja voor de wind met o.a. winst bij de French Open en British Open en een finaleplaats in BelgiŽ, waardoor ze de derde plaats op de wereldranglijst vasthield.

Vooruitzichten Paralympics
Door haar geweldige prestaties in de afgelopen periode heeft Sonja al zoveel punten verzameld dat haar kwalificatie voor de Paralympics in Athene in 2003 vrijwel zeker is gesteld in het enkelspel. Deelname in het dubbelspel hoort ook tot de reŽle mogelijkheden gezien haar huidige derde positie op de wereldranglijst.

Wereldkampioen World Team Cup
Samen met het Nederlandse damesteam heeft Sonja voor de vierde keer de Invacare World Team Cup gewonnen zonder ook maar een set te verliezen. Dit wereldkampioenschap rolstoeltennis voor landenteams -wat te vergelijken is met een Davis Cup of Fed Cup- werd gehouden in Sopot, Polen. Het Nederlandse team bestond uit Esther Vergeer, Maaike Smit en Sonja met coach Piet Hermans. De volgende World Team Cup is in Januari 2004 in New Zeeland.

Wheelchair Tennis Silver Fund
Tijdens de Dutch Open was ook de officiŽle start van het Wheelchair Tennis Silver Fund. Dit fonds is opgericht door de ITF. Het helpt en ondersteunt minder ontwikkelde landen bij het opzetten van programma's voor rolstoeltennis door het doneren van rolstoelen en andere tennismaterialen. Een ervaren coach bezoekt deze landen voor een periode van acht weken, geholpen door een speler-amabassadeur.
Als speler-ambassadeur van het Silver Fund nam Sonja symbolisch enkele rolstoelen en rackets in ontvangst die door spelers waren geschonken. Ze deed dat samen met voormalige atlete en Olympische medaillewinnares Nelly Cooman van de Johan Cruijff Stichting -een sponsor van het Silver Fund- en coach John Noakes. Daarna speelde Sonja een demonstratiewedstrijd in aanwezigheid van pers en TV. Aan het einde van dit jaar gaat Sonja naar Zuid-Afrika om daar John Noakes te helpen.

Website
Sonjaís website trekt een groot aantal belangstellenden van werkelijk over de hele wereld. Enkele weken geleden werd een nieuwe mijlpaal bereikt: de 20.000 ste bezoeker sinds november 1998! Met dank aan webmaster Paul Kuijken.