Nieuwsbrief No. 16 Mei 2001
FRISSE NIEUWE START VOOR SONJA PETERS EN STICHTING
Invacare T-3
Bijschrift bij foto:
Sensationeel lichte Invacare Top End T-3

Na de Paralympics maken Sonja Peters en de Stichting een frisse nieuwe start. De eerste helft van het jaar loopt Sonja stage als onderdeel van haar studie, daarna gaat ze weer volop tennisssen. Invacare, een wereldleider op het gebied van rolstoelen sponsort haar met een sensationeel lichte rolstoel. Op ernstig aanraden van coach Aad Zwaan is er een einde gekomen aan de dubbel samen met Esther Vergeer. Het bestuur van de Stichting is ook gewijzigd. Gebleven is Sonja's ambitie om bij de wereldtop te blijven horen.

Tijd voor studie
Inmiddels is Sonja 5e jaars student psychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar ze de studierichting neuropsychologie van het kind volgt. Het eerste deel van dit jaar loopt Sonja stage, wat een verplicht onderdeel van haar studie is. Haar stage loopt ze bij het Paedologisch Instituut in Duivendrecht, een kinderpsychiatrisch instituut waar kinderen met uiteenlopende problematieken terechtkomen.
Sonja houdt zich vooral bezig met diagnostiek en loopt ook mee met leesbehandelingen van dyslectische kinderen. Ze is erg enthousiast en is er nu helemaal zeker van dat ze de goede studiekeuze gemaakt heeft.

Nieuw materiaal
Invacare, een wereldleider op het gebied van rolstoelen, ziet het helemaal zitten met Sonja en voorziet haar vanaf dit jaar van materiaal. In St. Petersburg in Florida werd een stoel aangemeten en in enkele dagen gemaakt. Sonja zit er perfect in waardoor het rijvermogen optimaal is. Sensationeel is het totaalgewicht van 7,2 kg, wat maar liefst 2,3 kg lichter is dan haar vorige stoel. Door de speciale Spinergy wielen met kunststof spaken is het gewicht nog meer bij de as van het wiel gelocaliseerd en dat zorgt ervoor dat de wielen nog gemakkelijker blijven draaien. De stoel is zo snel en wendbaar dat Sonja in het begin flink heeft moeten wennen: ze was vaak zo snel dat de bal er nog niet was!

Dubbel met Esther ten einde
Op ernstig aanraden van trainer Aad Zwaan is er een einde gekomen aan de dubbel van Sonja samen met Esther Vergeer. Om diverse redenen vindt Aad het beter als Esther met een ander gaat dubbelen en Sonja juist een tijd de dubbel laat rusten en zich alleen concentreert op het enkelspel. Voor allebei was het een moeilijke beslissing. Per slot van rekening spelen ze samen vanaf het begin dat ze met rolstoeltennis begonnen - nu al ruim zes jaar geleden. Daarnaast zijn ze ook hele goede vriendinnen van elkaar. Samen hebben ze 2 jaar de wereldranglijst aangevoerd en heel wat successen behaald. We wensen Esther alle succes toe in de toekomst.

Training
In verband met ziekte van haar trainer Aad Zwaan heeft Sonja de afgelopen periode niet optimaal kunnen trainen. Aad heeft lange tijd in het ziekenhuis gelegen en hoewel hij nu weer thuis is zal het nog even duren voordat hij volledig hersteld is. In de tussentijd heeft de assistent-coach Ton Jansen zich volledig ingezet om de trainingen zo goed en zo vaak mogelijk over te nemen. Helaas kon dit niet altijd doordat hij ook zijn eigen uren op de baan moest invullen waardoor de training af en toe uitviel.

Toernooischema
Vanwege haar stage moet Sonja een aantal belangrijke toernooien laten schieten. Daardoor zal zij haar huidige derde plaats op de wereldranglijst in eerste instantie niet kunnen vasthouden. In mei staat de Lakeshore World Challenge in Birmingham, USA, gepland en 15 t/m 17 juni de Brabant Open in Valkenswaard. Zondag 17 juni bent u van harte welkom in Valkenswaard waar ook het bestuur aanwezig is van 12.00-14.00 uur. Of Sonja op dat tijdstip speelt is te zien op de website. Vanaf eind juni staan een fors aantal internationale toernooien op het programma, zodat het totaal toch nog op 16 uitkomt. De ambitie om bij de wereldtop te horen is er nog helemaal! Sonja's doelstelling is dan ook: deelname aan de Paralympics in Athene in 2004.

Bestuurswisselingen
In de ruim vijf jaar van haar bestaan heeft de Stichting Vrienden Rolstoeltennisster met succes Sonja begeleid naar de wereldtop en bij de deelname aan de Paralympics. Voorzitter Jack van Vlerken, secretaris Willem Versteege en penningmeester Jan Peters hebben heel wat van hun tijd en energie erin gestoken, waar Sonja en de andere betrokkenen hen heel erg dankbaar voor zijn. Nu draagt het bestuur de fakkel over aan en nieuw team. Inmiddels is vervanging gevonden in Gerard Tournoij als penningmeester en Fenny Keller als secretaris. De functie van voorzitter is nog vacant, terwijl Jack van Vlerken de sponsorcontacten zal blijven behartigen.

Website
Met het invoeren van het nieuwe webadres www.sonjapeters.nl heeft webmaster Martijn van Mierlo de site eens flink onder handen genomen en het geheel in een fris jasje gestoken. Met uitrolmenu's zijn nu alle onderdelen zowel in het Nederlands als Engels gemakkelijk en overzichtelijk te vinden. Kijk ook maar eens naar het volledige toernooischema en laat een boodschap achter of geef uw mening over de site in het gastenboek dat sinds kort ook op de website te vinden is.