NIEWSBRIEF NO. 15 DECEMBER 2000

2000, EEN JAAR VAN UITERSTEN VOOR SONJA PETERS

Bijschrift bij foto:
Winnares British Open Super Series

Het jaar 2000 is voor Sonja een jaar geworden van uitersten. Ze won maar liefst vijf toernooien, waaronder de prestigieuze British Open, bereikte de derde plaats op de wereldranglijst in het enkelspel en kwalificeerde zich voor de Paralympics. Daarna ging het echter mis, met de vroege uitschakeling op de Paralympics als absoluut dieptepunt. Sonja richt nu haar blik op de toekomst.

Tegenslag
Na de zekerheid van deelname aan de Paralympics volgde voor Sonja ook snel een grote teleurstelling. Zij kreeg van coach Aad Zwaan te horen dat zij niet geselecteerd was voor het dubbelspel maar dat hij koos voor de combinatie Esther Vergeer en Maaike Smit. Het dubbel van Sonja met Esther, dat samen al een hele tijd de nummer één positie op de wereldranglijst vormde werd daarmee voor de Paralympics uit elkaar gehaald. Maar als een echte topsporter verwerkte Sonja deze tegenslag en respecteerde zij de keuze van de coach.

Aanloop naar de Paralympics
Na drie weken absolute tennisrust op voorschrift van trainer Aad Zwaan bleek het voor Sonja moeilijk de draad weer op te pakken. In de German Open bereikte ze de halve finale van het enkelspel, net als bij de Disporta International. Met griepverschijnselen kwam ze op de US Open niet verder dan de kwartfinales. Op de dag van haar terugkomst in Nederland werd ze in Eindhoven door zo'n tienduizend enthousiaste mensen uitgezwaaid voor de Paralympics.

Paralympics
Voor het vertrek naar Sydney kreeg Sonja het "succesboek" overhandigd. Zij vond het heel erg gaaf, maar heeft er wel een paar traantjes bij gelaten. Iedereen heel hartelijk bedankt voor hun bijdrage.

De openingsceremonie was een overweldigende kleurrijke en muzikale show. Het indrukwekkende hoogtepunt was echter de intocht van de meer dan vierduizend atleten. "Het grote moment dat velen van ons letterlijk kippevel bezorgd heeft" vertelt Sonja. "De deur door en dan ineens binnen in het stadion staan waar 120.000 mensen klappen en schreeuwen, speciaal voor jou. Dat gevoel is met niks te vergelijken en zal ik dan ook niet snel vergeten....." Op de rechtstreekse TV uitzending kwam Sonja heel herkenbaar in beeld.

Over de loting was Sonja goed te spreken, als geplaatste speelster hoefde ze de eerste ronde niet in actie te komen. En toen kwam het absolute dieptepunt. In haar eerste wedstrijd werd Sonja uitgeschakeld door de Amerikaanse Hope Lewellen die eerder dit seizoen door Sonja met dikke cijfers was verslagen maar nu de wedstrijd van haar leven speelde.

Waar is het mis gegaan? "Eerlijk gezegd weet ik het nog steeds niet echt", kijkt Sonja terug. "Waarschijnlijk hebben de ambiance, het besef dat dit toernooi zo anders was, en de enorme wil om daar goed te presteren toch een grote invloed op me gehad. Ik begon goed aan de wedstrijd. Mijn tegenstandster steeg boven haar niveau uit en daar liet ik me door afschrikken. Ik heb tot het einde gevochten, geprobeerd er nog iets van te maken. Het lukte niet en ik verloor. En dan? Dan is het toernooi afgelopen, een droom kapot die je niet de volgende nacht nog eens kan herbeleven. Vier jaar zal het duren voordat ik weer zo'n kans krijg en die vier jaar zal ik er dan ook hard aan werken om mezelf die kans te bezorgen en mezelf daar in Athene te bewijzen dat ik het wel kan. Want daar ben ik zeker van.

Wheelchair Tennis Masters
Aansluitend op de Paralympics werden in Amersfoort de Wheelchair Tennis Masters gehouden. Sinds lange tijd speelde Sonja weer echt lekker. In het enkelspel wist ze zich echter niet voor de eindronde te plaatsen. Voor het eerst werd ook om de titel in het dubbelspel gestreden. In de finale verloor Sonja samen met Esther van Daniela di Toro en Maaike Smit.

Nieuw web-adres
De site heeft een nieuw en gemakkelijk te onthouden adres: sonjapeters.nl dankzij de sponsoring van de firma Hava, web- & processdesign. Binnenkort krijgt het geheel een nieuw jasje.

ONTZETTEND BEDANKT!!!!!!
"Ik heb een goed jaar gehad, ontzettend goede prestaties neergezet en hoewel het die dag van verlies op de Paralympics even anders voelde, met één zo'n slechte wedstrijd is niet alles verknald. Is niet alles voor niets geweest. Ik heb hier hard voor moeten werken maar dat had ik zonder al die lieve en fantastische mensen die al die tijd achter me hebben gestaan en me hebben gesteund niet gered. Ik weet dan ook niet hoe ik jullie hiervoor kan bedanken. Ik denk dat er geen woorden zijn die mijn gevoel hierin kunnen weergeven. Het is heel speciaal en zit heel diep. Ik weet dat ik er niet alleen voor sta en heb me er vaak over verbaasd hoeveel mensen om me geven en in me geloven. Het betekent echt ontzettend veel voor me. De Paralympics was een zeer bijzondere ervaring die ik voor een groot deel aan jullie te danken heb. ONTZETTEND BEDANKT!!!!!!"

Samen met Sonja richten we de blik op de toekomst en wensen we u en uw naasten prettige feestdagen en een succesvol 2001.