NIEWSBRIEF NO. 14 OKTOBER 2000

PARALYMPICS EDITIE


SONJA PETERS IN SYDNEY!!!!!!
Winst British Open een goed voorteken?
Bijschrift bij foto:
Winst British Open een goed voorteken?

Deze speciale Paralympics editie is bedoeld om achtergrondinformatie te geven over wat zich allemaal zoal rond de Paralympics afspeelt. Tijdens dit geweldige evenement zullen Sonja's verrichtingen op haar website steeds up-to-date worden bijgehouden.

Geschiedenis
Het concept van de Paralympische Spelen is geboren uit een visie van een Engelse neurochirurg Sir Ludwig Guttman van het Stoke-Mandeville Hospital in Engeland. De eerste 'Stoke-Mandeville Games' werden gehouden op 28 juli 1948. In de eerste spelen streden 16 Engelse veteranen uit de tweede wereldoorlog om de overwinning. Het was echter Nederland die ervoor zorgde dat in 1952 de allereerste internationale 'Stoke-Mandeville Games' werden gehouden. Een team rolstoel atleten van het militaire revalidatiecentrum in Doorn reisde naar Engeland om de sportieve strijd aan te gaan met de Engelse veteranen. In 1960 werden in Rome voor het eerst de Paralympic Games gehouden in dezelfde stad en parallel aan de Olympische Spelen, vandaar de term Paralympics.
De laatste decennia is de professionalisering van de Paralympisch Spelen in een stroomversnelling geraakt en doet nu niet meer onder voor zijn Olympische grote broer.
Rolstoeltennis is sinds de Paralympics van 1992 in Barcelona een volwaardig medaille-onderdeel en groeide uit tot een van de meest opwindende sporten gedurende de Spelen in Atlanta in 1996. Daar zag een uitverkocht stadion de Nederlander Ricky Molier het goud winnen bij de heren en landgenote Maaike Smit deed hetzelfde bij de dames.

Feiten en getallen
Iets meer dan twee weken na het einde van de Olympische Spelen worden in Sydney op hetzelfde complex van 18 oktober t/m 29 oktober de Paralympics gehouden. Aan 's werelds tweede grootste sportevenement in 2000 zullen in totaal 4000 atleten uit 125 landen deelnemen. Zij komen uit in 18 verschillende takken van sport, waarvan er 14 dezelfde zijn als bij de Olympische Spelen. De deelnemers worden vergezeld door 2000 officials, 1 000 technische officials, 1300 mediavertegenwoordigers en 10000 vrijwilligers.
De organisatie verwacht circa 650000 bezoekers die samen goed zullen zijn voor 1 miljoen zitplaatsen.
De Nederlandse ploeg die onder de vlag van NOC*NSF en de Nederlandse Bond voor Aangepaste Sporten (NEBAS) deelneemt bestaat uit 104 sporters, waarvoor strenge kwalificatie-eisen zijn gehanteerd: een sporter moet tot de zes besten van de wereld behoren.

Kledingpakket
Alle Nederlandse Paralympische sporters hebben een kledingpakket ontvangen dat voor een groot deel gelijk is aan dat van de Olympische ploeg. Het bevat onder meer een oranje koffer en representatieve kleding geleverd door de fa. Piet Zoomers, o.a. het inmiddels bekende jack met tulpen en "Nederland" op de rug. Verder een algemeen sportkledingpakket (kleding, schoenen, handdoek en tassen) geleverd door de fa. Asics waarin de kleuren rood, wit, blauw en oranje speels zijn verwerkt.

Accomodatie
De atleten maken gebruik van het Olympisch dorp, waarvan 1500 kamers geschikt zijn voor rolstoelgebruikers. De kamers worden met twee personen gedeeld. In het dorp zijn uitgebreide faciliteiten aanwezig zoals video- en leeskamers, bioscoop, wasserette, fitness, medische voorzieningen en alles wat in een stad zoal te vinden is. Er kan zelfs gedurende 24 uur per dag gegeten worden!
Het New South Wales tennis centrum is gebouwd op de plaats waar vroeger een paardenstoeterij en racebaan lag. Het is ontworpen in nauwe samenwerking met voormalige Australische tennisprof John Newcombe en de Britse bouwers van Wimbledon's centre court.
Het centre court is rond en heeft 10 000 zitplaatsen waarvan 70% in de schaduw. Verder zijn er twee demonstratiebanen, zeven wedstrijdbanen en zes oefenbanen, allemaal voorzien van Rebound Ace kunststof, hetzelfde materiaal dat bij de Australian Open wordt gebruikt. Er wordt gespeeld met Dunlop Slazenger "Championship" tennisballen.

Het tennistoernooi
Voor het tennistoernooi hebben zich 48 heren en 24 dames gekwalificeerd die samen uit 24 landen komen. Nederland wordt bij de dames vertegenwoordigd door Esther Vergeer, Sonja Peters, Maaike Smit en Sharon Walraven. Zij spelen alle vier in het enkelspel terwijl coach Aad Zwaan voor het dubbelspel Esther Vergeer en Maaike Smit heeft opgesteld. Elk land mag maar één dubbelteam afvaardigen.
De poule van de dames is een sheet van 32, waaronder 8 byes zodat Sonja als geplaatste speler (no. 3 op de wereldranglijst) in de eerste ronde niet hoeft te spelen.

Voorbereiding
Als laatste voorbereiding voor Sydney heeft de hele ploeg van 23 september tot 1 oktober meegedaan aan de US Open in San Diego. Op dit Super Series toernooi was de hele wereldtop aanwezig. Helaas kreeg Sonja griep zodat ze voortijdig strandde in de kwartfinale. Maar beter nu ziek dan in Sydney.
Eerder won Sonja de British Open, het andere Super Series toernooi, waarbij ze in de halve finale de nummer een van de wereld Daniela di Toro versloeg en in de finale no. 2 van de wereld Esther Vergeer. Sonja heeft dus laten zien van iedereen te kunnen winnen. Bovendien steeg Sonja naar een stevige derde plaats op de wereldranglijst ten koste van landgenote Maaike Smit. Ze is er klaar voor!!

Schema
3 oktober: uitzwaaien door de gemeente Eindhoven
10 oktober: vertrek vanaf Schiphol
18 oktober: openingsceremonie
Het schema voor het dames enkelspel ziet er als volgt uit:
19 oktober: loting
20 oktober: eerste ronde (Sonja heeft een bye)
21/22 oktober: tweede ronde
23/24 oktober: kwartfinale
25 oktober: halve finale
26 oktober: bronzen medaille
27 oktober: gouden/zilveren medaille
29 oktober: sluitingsceremonie
30 oktober: vertrek uit Sydney
31 oktober om 06.30 uur aankomst op Schiphol met aansluitend een besloten ontvangst in de RAI.

Interessante websites
Allereerst natuurlijk Sonja's eigen website www.sonjapeters.nl die tijdens de Paralympics steeds up-to-date wordt gehouden. Vanaf november 1998 is deze site al meer dan 3700 keer bezocht. Verdere informatie is ook te vinden op www.paralympics.nl en op www.paralympictennis.com die onder andere een biografie van Sonja bevat en www.nebas.nl. Algemene, brede informatie staat op www.olympics.com na doorklikken op Paralympics.

Geweldige steun
Sonja en de Stichting Vrienden Rolstoeltennisster Sonja bedanken alle sponsors, donateurs en fans enorm voor de geweldige en enthousiaste steun van de afgelopen jaren. Die steun was onmisbaar bij het bereiken van deze mijlpaal.