NIEUWSBRIEF N0. 12, JUNI 2000

SONJA PETERS IN TOPVORM VOOR DE PARALYMPICS

Gezien de uitstekende resultaten tot nu toe en het bereiken van de vierde plaats op de wereldranglijst, is Sonja Peters in topvorm voor de Paralympics. Haar kansen op kwalificatie zijn uitstekend, maar volledige zekerheid is er pas in augustus.

Voor haar eerste plaats op de wereldranglijst in het dames dubbelspel in 1999 kreeg Sonja de sportpenning van de stad Eindhoven.

De vooruitzichten voor de Paralympics zijn zonnig

Sportpenning van de stad Eindhoven
Voor haar geweldige prestatie geleverd in 1999 ontving Sonja de sportpenning van de stad Eindhoven. In dat jaar stond ze met grote voorsprong no. 1 op de wereldranglijst in het dames dubbelspel samen met haar partner Esther Vergeer.

Sonja was in goed gezelschap. De zwemmers Inge de Bruijn, oud-klasgenoot Pieter van den Hoogeband en de 4x100 wissel estafetteploeg werden sportvrouw, sportman en vervolgens sportploeg van het jaar.

Resultaten tot nu toe.
Sonja heeft al acht toernooien achter de rug dit jaar. In het enkelspel bereikte ze in Australië tweemaal de kwartfinale, in Florida eenmaal de halve finale en eenmaal de achtste finale. Daarna kwam Sonja in Amerika pas goed op dreef. Ze won drie CS2 toernooien op rij: de Cajun Classic in Baton Rouge, de USTA Outdoors Championships in Atlanta en de Roho Gateway Classic in St. Louis. Dat leverde haar als beloning de vierde plaats van de wereldranglijst op ten koste van haar concurrente Sharon Walraven. Tenslotte bereikte ze in Birmingham de finale van de Lakeshore World Challenge, een CS1 toernooi. Hierdoor is haar vierde plaats verder verstevigd. "Ik ben hier ontzettend blij mee" vertelt Sonja opgetogen. "Dit jaar ben ik echt gegroeid, ook mentaal. Zo goed als ik tennis bij de trainingen van Aad Zwaan, speel ik nu ook in de wedstrijden". Er volgen nog diverse belangrijke toernooien voordat er volledige zekerheid is over kwalificatie voor de Paralympics.

Kwalificatie
Op basis van de resultaten in de World Team Cup van 1999 heeft Nederland zich geplaatst voor de deelname aan de Paralympics tennis voor dames. De twee hoogstgeplaatste dames op de ranglijst van de International Tennis Federation (ITF), peildatum 10 juli 2000, zijn daarmee rechtstreeks gekwalificeerd. Op dit moment zijn dat Esther Vergeer en Maaike Smit (respectievelijk no. 2 en 3 op de wereldranglijst). Sonja staat sinds kort op de vierde plaats....maar er komen nog een aantal belangrijke toernooien.

Daarnaast wordt door de ITF aan vier individuele dames op naam een wildcard toegekend, uiterlijk in augustus. Mondeling is een indicatie gegeven dat twee Nederlandse dames er een zullen krijgen. Als dat werkelijk zo is, dan is het aan te nemen dat Sonja daarvoor in aanmerking komt. Maar zoals gezegd: 100% zekerheid is er pas in augustus!

Verder toernooischema
Sonja doet er alles aan om zo hoog mogelijk te eindigen. Aan Sonja's inzet zal het in ieder geval zeker niet liggen, getuige ook de rest van het wedstrijdschema: Farwest Regional Championship (15.06-18.06) Amerika, Dornbirn Cup Oostenrijk (21.06-25.06), Belgian Open (27.06-02.07), Dutch Open Utrecht (04.07-09.07), French Open (12.07-16.07), British Open (25.07-30.07) en US Open (25.09-01.10). Andere toernooien zijn gepland afhankelijk van deelname aan de Paralympics.

Sonja is in elk geval geselecteerd in het Nederlandse team voor de World Team Cup die van 17 tot 23 juli in Parijs wordt gehouden.

Op de hoogte blijven?
Op de homepage van Sonja http://www.sonjapeters.nl is steeds actuele informatie te vinden over haar toernooischema en resultaten. Daar vindt u sinds kort ook van elk toernooi een kort verslag.