NIEUWSBRIEF NO.1 Augustus 1996

SONJA PETERS OP DE GOEDE WEG NAAR DE VOLGENDE PARALYMPICS

Sonja in winnende stijl terwijl ze op de British Open de Amerikaanse Sharon Clark, no. 8 van de wereld, met uitstekend tennis verslaat.

Het afgelopen seizoen heeft Sonja getoond dat ze flink knokt voor haar doelstelling, de Paralympics in Sydney in het jaar 2000. Daavoor heeft ze een hele serie internationale wedstrijden gespeeld en met uitstekende resultaten.


Als voorbereiding is de afgelopen winter intensief getraind, zo'n 4-5 keer per week en begon Sonja het seizoen met een nieuwe rolstoel. Deze 3-wielige rolstoel, die speciaal uit Amerika is geïmporteerd, maakt haar nog sneller en wendbaarder. De bijzondere wielen van carbon fiber geven extra stabiliteit.

Aan het begin van het jaar was Sonja nog A-speelster met een 68e plaats op de wereldranglijst van de ITF (International Wheelchair Tennis Federation). Inmiddels heeft ze de hoogst mogelijke status bereikt van Open speelster en is ze opgeklommen naar maar liefst de 18e plaats van de wereld!

Dat is een enorme prestatie, die ruimschoots boven de verwachting ligt. Sonja's doelstelling voor 1996 was immers een 40e plaats of beter in het enkelspel, terwijl ze nu al de doelstelling van een 20e plaats in 1997 heeft gehaald.

Dit resultaat is tot stand gekomen door een aantal wapenfeiten.

 1. EJA, Grubbenvorst (satelliet).
  Kwart finaliste in de Open klasse.
 2. French Open,Parijs.
  Winnares in de A-klasse.
 3. Dutch Open, Utrecht.
  Finaliste in de A-klasse.
 4. Belgian Open, Jambes.
  Kwart finaliste in de Open klasse.
 5. British Open, Nottingham.
  Kwart finaliste in een sterk bezette Open klasse.
  Zij versloeg onder meer de nummer 8 van de wereld met uitstekend tennis.
  Als gevolg van deze resultaten promoveerde Sonja tot Open speelster.
 6. Swiss Open, Genève.
  Winnares in de Open klasse.

Hierbij had Sonja wel enig voordeel van de afwezigheid van een aantal top speelsters die zich voorbereidden op de Paralympics in Atlanta.

Naast het enkelspel deed Sonja ook nog mee in het dames- en gemengd dubbelspel.

Resultaat
1 kwart finale,
3 halve finales,
2 maal een tweede plaats en
twee overwinningen.

Voorwaar een lijst om trots op te zijn.

Ook op nationaal niveau gaat het Sonja goed af: ze staat nu 6e op de Nederlandse ranking, overeenkomstig de doelstelling voor dit jaar.

Na een korte maar verdiende rust na al de inspanningen is Sonja einde Augustus begonnen aan haar studie psychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In Amstelveen heeft ze een gezellige studentenflat.
Het Amstelpark, waar ze bij toptrainer Marc Kalkman traint, ligt maar op enkele minuten afstand van de universiteit.

Op het wedstrijdprogramma staan nog de

Nederlandse Rolstoeltennis Kampioenschappen in Leusden (2 t/m 8 september) en
Sportement, een satelliet toernooi in Tilburg (13 t/m 15 september)

Als u belangstelling hebt om Sonja te zien spelen kunt u voor details van plaats en tijden bellen naar 040 - 2 81 64 19.

Vanaf het najaar zal er weer stevig getraind worden om Sonja's techniek verder bij te schaven, waarbij ook de service flink onder handen genomen zal worden. Voor meer precisie schakelt Sonja om van een oversize naar een midsize racket. Het streven is om volgend jaar de internationale toernooien verder uit te breiden met o.a. wedstrijden in Amerika. Hiermee zal Sonja haar ervaring verder kunnen uitbouwen en hoopt ze tevens haar positie op de wereldranglijst te verstevigen. Het spreekt vanzelf dat elke steun hierbij meer dan van harte welkom is.